Engelenaren in kamp Vught

Na bevrijdingsdag volgde de afrekening. Wie fout was geweest tijdens de bezetting, daarvan verdacht werd of (door kwaadwilligen) beschuldigd, werd ter verantwoording geroepen.
Concentratiekamp Vught was op Dolle Dinsdag 5 september 1944 door de Duitsers verlaten. Toen Vught op 26 oktober door de Highland Division werd bevrijd, trof men het kamp leeg aan. Eind november werd het in gebruik genomen door de Canadezen. Ook werden er o.a. geëvacueerde Duitsers uit het grensgebied tijdelijk in ondergebracht en diende het als interneringskamp voor collaborateurs. Het heette toen officieel ‘First Canadian Field Punishment Camp and Detention Centre’.
Enkele inwoners van Engelen zaten er enige tijd vast. Een van hen was een in Aken geboren Duitser, die in 1933 met een Engelense was getrouwd en toen hier was gaan wonen. Hij werd in mei 1945 gearresteerd en in kamp Vught geïnterneerd:

In september verstrekte burgemeester Willemse van Engelen op verzoek bijzonderheden over hem aan het Bureau Nationale Veiligheid:

De verstrekte inlichtingen waren niet negatief, op zijn lidmaatschap van de NSB na:

Intussen was er in augustus actie ondernomen door iemand uit Velddriel, die voorheen in Engelen had gewoond. Die had vanaf september 1944 een onderduikadres verschaft aan de Duitser/Engelenaar en zijn gezin: zij waren blijkbaar gevlucht voor de naderende geallieerden:

Als tegenprestatie voor de gastvrijheid was de eigendom van de piano van de Duitser in het vooruitzicht gesteld:

Een Canadese fotograaf, luitenant J. Ernest (Ernie) DeGuire uit Kemptville, heeft tussen 21 en 23 april 1945 een groot aantal foto’s gemaakt in het kamp. U vindt ze hieronder. Enkele ervan zijn eerder gepubliceerd, maar de meeste nog niet.

FOTO’S KAMP VUGHT
(First Canadian Field Punishment Camp and Detention Camp)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.