Publicaties

Onderstaande publicaties zijn te bestellen via Angrisa. Gebruik daarvoor het bestelformulier onder aan deze pagina. Wilt u graag meer informatie, stuur uw vraag dan naar info@angrisa.nl
Alle genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Engelen tussen bevrijding en vrijheid

In de nacht van 4 op 5 november 1944 vertrokken de Duitsers uit Engelen en trokken zich terug over de Maas. In de loop van de dag arriveerden de eerste Engelsen. Daarmee brak echter nog lang geen tijd aan van vrede en veiligheid. Tot de Duitse overgave op 5 mei 1945 lagen de beide dorpen geregeld onder vuur.

Dit boek gaat over wat er hier in de maanden tussen bevrijding en vrijheid gebeurde. Er liepen veel militairen rond: Engelsen, Polen en vooral Canadezen. Aan hun organisatie en belevenissen wordt volop aandacht besteed. In intermezzo’s komen bovendien zaken aan de orde, die verweven bleken te zijn met de dagelijkse beslommeringen en tegelijkertijd voor ons in deze tijd boeiend om te lezen en zien!

Geschreven door Wilton Desmense. Uitgegeven door Angrisa Heemkundekring Engelen in oktober 2020.

Formaat 21 x 21 cm, gelijmd met slappe kaft, 120 blz.
Introductieprijs voor Angrisa leden tot 15 november 2020: € 10,00
Prijs voor Angrisa leden vanaf 15 november 2020: € 12,50
Prijs voor niet-leden: € 15,00

Bekijk enige voorbeelden van pagina’s uit dit boek

Engelen en Bokhoven bevrijd

Het boek bevat een historisch overzicht van de Tweede Wereldoorlog met bijzondere portretten van slachtoffers en oorlogsherinneringen van Engelenaren en Bokhovenaren. Met een voorwoord van burgemeester Jack Mikkers van s-Hertogenbosch.

Geschreven door historicus Kees van den Oord van Heemkundekring Onsenoort en voormalig Angrisa voorzitter Frans Lucas in samenwerking met Angela van den Dungen. Uitgegeven door Engelens Belang in oktober 2019.

Formaat 17 x 24 cm, geniet met slappe kaft, 52 blz.
Prijs: € 5,00

Bekijk enige voorbeelden van pagina’s uit dit boek

Meerwijk Buitenleven aan de Dieskant

In dit boek volgen we de geschiedenis van ‘kasteeltje Meerwijk’ en zijn bewoners. Kort na het midden van de achttiende eeuw verrees aan de Dieskant tegenover het dorp Engelen de buitenplaats ‘Meerwijk’, een van de eerste landhuizen van Nederland in Tudorstijl. Het werd in 1901 helaas grotendeels gesloopt, waardoor veel van de monumentale waarde verloren is gegaan.
In 1921 werd het gebouw omgevormd tot woonhuis. Naast Yab Yum in Amsterdam en Boccaccio in Laren was Meerwijk in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw de meest exclusieve sexclub van ons land. Wereldsterren als Fats Domino, Bill Haley en Roy Orbison verzorgden er optredens.

Het boek is geschreven door de in Engelen geboren Bertie Geerts en Rob Gruben met een voorwoord van Fred Vogelzang van de Nederlandse Kastelenstichting. Jac. Biemans verzorgde de beeldredactie. Een uitgave uit 2019.

Formaat 21 x 28 cm, gebonden met harde kaft, 232 blz.
Prijs: € 29,95

Bekijk enige voorbeelden van pagina’s uit dit boek

Dit boek is ook te koop via boekhandel Heinen in ‘s-Hertogenbosch.

Engelen Grensdorp aan de Dieze

Een uniek naslagwerk waarmee zo compleet mogelijk de geschiedenis van Engelen is vastgelegd in een zeer leesbaar en rijk geïllustreerd boek onder redactie van Jac. Biemans, Bertie Geerts, Rob Gruben en Marianne Sturm-Vos. Het boek is geschreven door een tiental kenners van allerlei aspecten van de geschiedenis van dit dorp.
Een uitgave uit 2011 van Werkgroep Engelenboek en Angrisa Heemkundekring Engelen.

Formaat 24,5 x 29,5 cm, gebonden met harde kaft, 256 blz.
Prijs: € 29,95.

Bekijk enige voorbeelden van pagina’s uit dit boek

Engelen en Bokhoven in grootmoeders tijd deel 2

Vervolguitgave op deel 1 (zie elders op deze pagina). 72 pagina’s met ansichten / foto’s van Engelen en Bokhoven in oude tijden voorzien van anecdotes en informatie door Bertie Geerts.
Europese Bibliotheek Zaltbommel, 2001.

Formaat A5, harde kaft, 80 blz.
Prijs € 10,00.

De Kindercanon van Engelen.

Op de basisscholen in Engelen is extra aandacht geschonken aan de historie van Engelen. De kinderen van kindcentrum de Matrix hebben een canon van Engelen samengesteld. Een uitgave uit 2015.

Formaat 16 x 21 cm, spiraalrug met slappe kaft, 127 blz.
Prijs: € 10,00.

Bekijk enige voorbeelden van pagina’s uit dit boek

De Nacht Wacht 1939 – 1945

Kent u het verhaal van het verongelukte vliegtuig in het klein polderke tijdens de tweede wereldoorlog? Twee bemanningsleden liggen begraven op het kerkhof van Engelen. Dit vliegtuig had een geheime opdracht en had drie Nederlandse geheime agenten aan boord. Het volledige verhaal is te lezen in “De Nacht Wacht”.
Auteurs Graham Dugdale en Frans Lucas.
Een uitgave uit 2004.

Formaat 15 x 21 cm, gelijmde rug met slappe kaft, 166 blz.
Prijs: € 10,00. Momenteel uitverkocht

Bekijk enige voorbeelden van pagina’s uit dit boek

Engelen in oorlogstijd 1940 – 1945

Uit vele bronnen is een beeld geschetst van de oorlogsjaren in Engelen. De geciteerde bronnen zijn onder andere een dagboek van Pastoor Serrarens, krantenberichten, interviews, en de nog overgebleven archieven uit die tijd.
Door Ton Verlaat. Tweede verbeterde druk maart 2020.

Formaat A5, geniet met slappe kaft, 40 blz.
Prijs € 5,00.


Parochie St. Lambertus Engelen 1933 – 1983

Een uitgave van de Vereniging Heemkundekring Onsenoort, gepubliceerd in “Met Gansen Trou”, uit oktober 1983 ter gelegenheid van het feit dat de St. Lambertuskerk 50 jaar geleden was ingewijd. Het geeft een compact maar zeer compleet beeld van de geschiedenis van het kerkelijk leven vanaf het jaar 815 tot 1983. Auteurs A. Heimeriks, H. vd. Grint, A. Vermeijden en A. Verlaat.

Formaat A5, geniet met slappe kaft, 20 blz.
Prijs € 1,00.

Pensionaat O.L.V van Lourdes te Engelen 1826 – 1953

Fragmenten uit de geschiedenis van het Pensionaat. Verzameld ter gelegenheid van de reünie op 20 september 1987 en herzien in februari 1999 door A. Heimeriks – van Dinter, Heemkundekring “Onsenoort”, afdeling Engelen.

Formaat A5, geniet met slappe kaft, 24 blz.
Prijs € 1,00.

Een herinnering aan de oorlogsslachtoffers van Engelen

De bevrijding van het dorp Engelen tijdens de tweede wereldoorlog heeft meerdere slachtoffers gemaakt. Lees alles over deze slachtoffers in dit boekje.
Door Ans verlaat. Een uitgave uit 1999 van Heemkundekring Onsenoort.

Formaat A5, geniet met slappe kaft, 40 blz.
Prijs: € 1,00.De oude Lambertus – Geschiedenis van de protestantse kerk in Engelen

Gratis in PDF vorm te downloaden boek over Engelen en de Protestantse Lambertuskerk.

Door Ans Vermeijden en Kees van Grootheest.

Een uitgave van de Protestantse Gemeente Engelen uit 2008. 80 blz.


Tussen Dieze en de Meer

Dit boek is te bestellen bij Corrie de Bie,
tel. 06 3333 5400.

Een boek vol jeugdherinneringen uit Engelen van voor en na de oorlog, beschreven vanuit de belevingswereld van een kind. Onderwerpen als kattekwaad, school, spel en vrije tijd krijgen ruim de aandacht. Het boek is rijk geillustreerd met foto’s. Auteur Bert de Bie. Een uitgave uit december 2000. 

Prijs € 13,00.

Angrisa Nieuws

Nieuwsbrief van Angisa Heemkundekring Engelen. Verschijnt 3 maal per kalenderjaar en is gratis voor onze leden.

De nummers 1 t/m 13 zijn gratis in PDF-formaat te downloaden vanaf de kolom rechts op deze pagina. Tevens vindt u daar oude uitgaven van Diezekrant (wordt niet langer uitgegeven).

Naar boven

Onderstaande uitgaven zijn niet via Angrisa te bestellen maar wellicht nog te vinden op Bol.com, Boekwinkeltjes.nl of Marktplaats.nl

Engelen en Bokhoven in grootmoeders tijd deel 1

71 pagina’s met ansichten / foto’s van Engelen en Bokhoven in oude tijden voorzien van enkele regels commentaar door Bertie Geerts.
Europese Bibliotheek Zaltbommel, 1993.

Ned. Hervormde Kerk Engelen 1587 – 1987

Een uitgave van de Vereniging Heemkundekring Onsenoort, gepubliceerd in “Met Gansen Trou”, uit september 1987, waarin de geschiedenis van de Ned. Hervormde Kerk wordt beschreven. Auteurs A. Heimeriks en A. Verlaat.
Een Gravure Hogenberg “Engelen”

Samengesteld door Ton van de Mortel. Het boekje geeft een kijk op een aantal belangrijke gebeurtenissen tijdens de 80-jarige oorlog. Hard cover, gebonden, 120 blz. Samengesteld door Ton van de Mortel.
Drukkerij Wilco Amersfoort, 2008.


Bestelformulier

In verband met de Corona maatregelen kan de bestelprocedure momenteel mogelijk iets langer duren. Wij doen ons best om de bestellingen zo snel mogelijk af te handelen.


Hierbij wens ik het volgende te bestellen (vink aan welke boeken u wilt bestellen):

Engelen tussen bevrijding en vrijheid (introductieprijs Angrisa leden tot 15 november Euro 10,00, daarna Euro 12,50; niet-leden Euro 15,00)Engelen en Bokhoven bevrijd (Euro 5,00)Meerwijk, Buitenleven aan de Dieskant (Euro 29,95)Engelen, Grensdorp aan de Dieze (Euro 29,95)Engelen en Bokhoven in grootmoeders tijd deel 2 (Euro 10,00)De Kindercanon van Engelen (Euro 10,00)Engelen in oorlogstijd 1940 – 1945 (Euro 5,00)Parochie St. Lambertus Engelen 1933 – 1983 (Euro 1,00)Pensionaat O.L.V van Lourdes te Engelen 1826 – 1953 (Euro 1,00)Een herinnering aan de oorlogsslachtoffers van Engelen (Euro 1,00)


Eventuele opmerkingen (b.v. op welke dinsdag u wilt langskomen):

Velden met * zijn verplicht

Na ontvangst van uw bestelling krijgt u van ons z.s.m. een email ter bevestiging.

Indien u 'Verstuur mijn bestelling per post' heeft aangegeven informeren wij u daarin ook over het totaalbedrag inclusief de verzendkosten en het rekeningnummer waarop u de betaling kunt overmaken.