Tour de France 1996 door Engelen

Op 29 juni 1996, alweer bijna 25 jaar geleden start de Tour de France in ’s-Hertogenbosch.

De tweede etappe op 30 juni, een rit van 209 km door Brabant met start en finish in Den Bosch, komt vlak voor de finish door Engelen. De wielrenners komen vanuit Vlijmen over de Engelenseweg, Langekamp en Haverleij langs bedrijventerrein de Vutter , over het viaduct van de A59 naar de Rietveldenweg waar de eindstreep is getrokken.

Op ongeveer 4 km voor de eindstreep wordt vluchter Danny Nelissen ingehaald door het peloton en eindigt de wedstrijd in een massasprint gewonnen door de Fransman Frederic Moncassin. De Nederlander Jeroen Blijlevens wordt eervol tweede.

Van deze wedstrijd zijn originele filmbeelden van de NOS bewaard gebleven die te zien zijn op de Audio-Video Collectie pagina.

Nieuwsbrief 26 is uit

Bij de vorige nieuwsbrief voor onze leden hadden wij aangekondigd dat de volgende in een nieuw en handzamer formaat zou gaan verschijnen. Dat is er bij deze uitgave helaas nog niet van gekomen vanwege de Corona beperkingen die ons verhinderd hebben gezamenlijk over de uitvoering ervan te praten. Via de wekelijkse video-vergaderingen die het bestuur houdt is dat toch eigenlijk niet goed te doen. Je moet iets wel goed kunnen laten zien aan elkaar en verschillende grafische mogelijkheden kunnen vergelijken.

Dus dat houdt u nog van ons tegoed.

Verder is onze redacteur Wilton Desmense er weer in geslaagd een aantal leuke en interessante artikelen te verzamelen. Onder andere de bezoeken van Koningin Wilhelmina aan Engelen en omgeving komen aan bod, en ook wordt iets verteld over de onlangs opgedoken video van het huwelijk van Toos Kempenaars, dochter van burgemeester Kempenaars, met Jan van Haaren in 1958.

Wij wensen u weer veel leesplezier!

Plakboek Drumband van muziekvereniging Tot Onderling Genoegen

In het Angrisa archief bevindt zich ook een deel van het oude archief van de in 1926 opgerichte muziekvereniging Tot Onderling Genoegen. Een van de mooiere items daarin is een oud plakboek over de in 1959 opgerichte Drumband. Het boek beslaat voornamelijk de periode 1967-1977 met hier en daar nog enige oudere items en werd gemaakt door Bert de Bie, die de drumband heeft opgericht.

Het hele boek is inmiddels gedigitaliseerd en wij wilden u een blik er in niet onthouden. Klik op het boek hieronder om er doorheen te bladeren.

Dodenherdenking 2021

Op 4 mei vond in de Achterstraat bij het monument voor de oorlogsslachtoffers wederom, vanwege Corona, in besloten kring de dodenherdenking plaats op initiatief van de Commissie Engelens Belang in samenwerking met Stichting Ik Sta Voor Vrede, Vrijheid en Vriendschap. Na de kranslegging door Frans Lucas sprak Wolter Klompenburg enige woorden. Het monument was dit jaar versierd met handgemaakte en gebreide bloemen die door inwoners van Engelen en Bokhoven waren gemaakt.

Van de herdenkingsceremonie is ook dit jaar weer een filmpje gemaakt. Tevens heeft dominee Marloes Meijer een herdenkingswoord op video opgenomen. Beide zijn toegevoegd en te zien op de Angrisa Audio/Video Collectie pagina.

Ook zijn door Wim Roelsma foto’s gemaakt die u hieronder kunt bekijken.

Nieuw boek: Van Bergen-Toebak, een familiegeschiedenis

Binnenkort verschijnt van Petra van Bergen een nieuw boek waarin zij de historie van de familie van Bergen-Toebak beschrijft, te beginnen bij haar grootouders Dorus van Bergen uit Empel en Antonetta Toebak uit Bokhoven.

Petra, geboren en getogen in Engelen, is de dochter van Wim van Bergen en Nel Brouwers en woonde in haar jeugd in Schoolstraat 8. Na een jarenlange zoektocht naar verhalen, stamboom gegevens en foto’s over haar familie mag het resultaat er zijn, een meer dan 500 pagina’s tellend boekwerk, rijk geïllustreerd met vele oude foto’s van Engelen, Empel en Meerwijk.

Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven door Petra van Bergen en zal uitkomen medio juni 2021 in een beperkte oplage. Het heeft een harde kaft, is liggend uitgevoerd en is te koop voor € 49,95.

Inschrijven is mogelijk tot 17 april 2021.

Bent u geïnteresseerd in dit boek stuur dan een mail naar: classicstylelingerie@gmail.com

Engelen in 3D

Een van de plannen die Angrisa nog op de plank heeft liggen is het in 3D modelleren van historische gebouwen in Engelen zoals ze in het grijze verleden ooit waren. Dat kost veel tijd en inspanning en daarom kunnen wij u niet beloven dat dit er al heel erg snel zal zijn.
Een prachtig voorbeeld van een heemkundekring die daar al erg veel aan heeft gedaan is te vinden op de speciale website van Stichting Erfgoed Vught , waar de historische dorpskern van Vught te zien is zoals ze was in 1950. Het is beslist de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen.

De Dorpstraat in Vught in 1950 met links het politiebureau (foto Stichting Erfgoed Vught)

Het programma dat wordt gebruik voor Vught is Sketchup, dat wereldwijd veel gebruikt wordt voor 3D-modellering. Ook Angrisa denkt er aan om dit in te gaan zetten voor haar eigen 3D plannen.

Wist u overigens dat Engelen zelf (zoals het nu is) op Google Maps al te bekijken is in 3D? Google Maps heeft van een select aantal plaatsen automatisch een 3D wereld gegenereerd en ook Engelen vond men blijkbaar interessant genoeg daarvoor.

Als u naar Google Maps gaat en Engelen opzoekt kunt u op de volgende manier deze 3D weergave oproepen:

Klik op het plaatje voor de satelliet weergave links-onder in het scherm:

Klik dan op het wereldbolletje rechts-onder in het scherm:

Klik tenslotte op de 3D knop rechts-onder in het scherm om de weergave in 3D te kantelen:

Nu kunt u met de muis door de 3D weergave heen bewegen. In- en uitzoomen kan met het muiswieltje. De weergave draaien en kantelen kan door de Ctrl-toets en de linker-muis-knop vast te houden terwijl u met de muis beweegt.

Hieronder ziet u al een paar mooie voorbeelden.

Diezekade met pensionaat, St. Lambertuskerk en Engelenburcht (foto Google Maps)
Dieze met kasteeltje Meerwijk en fietsbrug (foto Google Maps)

Recensie boek ‘Engelen tussen bevrijding en vrijheid’

“In Brabant”, het populair-wetenschappelijk tijdschrift over Brabantse geschiedenis en erfgoed, schreef in uitgave 1 van maart 2021 een boekbespreking over het boek Engelen tussen bevrijding en vrijheid door Wilton Desmense.

Onder de titel “In afwachting van vrijheid” wordt in het kort de inhoud van dit boek weergegeven. “De lezer wordt meegenomen in de speurtocht van de auteur naar wetenswaardigheden uit deze periode die tot in detail worden geschetst”. “Een mooie uitgave van een voorbeeldig en gedegen lokaal onderzoek” volgens de recensent dhr. Jac. Biemans.