Nieuw boek: Van Bergen-Toebak, een familiegeschiedenis

Binnenkort verschijnt van Petra van Bergen een nieuw boek waarin zij de historie van de familie van Bergen-Toebak beschrijft, te beginnen bij haar grootouders Dorus van Bergen uit Empel en Antonetta Toebak uit Bokhoven.

Petra, geboren en getogen in Engelen, is de dochter van Wim van Bergen en Nel Brouwers en woonde in haar jeugd in Schoolstraat 8. Na een jarenlange zoektocht naar verhalen, stamboom gegevens en foto’s over haar familie mag het resultaat er zijn, een meer dan 500 pagina’s tellend boekwerk, rijk geïllustreerd met vele oude foto’s van Engelen, Empel en Meerwijk.

Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven door Petra van Bergen en zal uitkomen medio juni 2021 in een beperkte oplage. Het heeft een harde kaft, is liggend uitgevoerd en is te koop voor € 49,95.

Inschrijven is mogelijk tot 17 april 2021.

Bent u geïnteresseerd in dit boek stuur dan een mail naar: classicstylelingerie@gmail.com

Engelen in 3D

Een van de plannen die Angrisa nog op de plank heeft liggen is het in 3D modelleren van historische gebouwen in Engelen zoals ze in het grijze verleden ooit waren. Dat kost veel tijd en inspanning en daarom kunnen wij u niet beloven dat dit er al heel erg snel zal zijn.
Een prachtig voorbeeld van een heemkundekring die daar al erg veel aan heeft gedaan is te vinden op de speciale website van Stichting Erfgoed Vught , waar de historische dorpskern van Vught te zien is zoals ze was in 1950. Het is beslist de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen.

De Dorpstraat in Vught in 1950 met links het politiebureau (foto Stichting Erfgoed Vught)

Het programma dat wordt gebruik voor Vught is Sketchup, dat wereldwijd veel gebruikt wordt voor 3D-modellering. Ook Angrisa denkt er aan om dit in te gaan zetten voor haar eigen 3D plannen.

Wist u overigens dat Engelen zelf (zoals het nu is) op Google Maps al te bekijken is in 3D? Google Maps heeft van een select aantal plaatsen automatisch een 3D wereld gegenereerd en ook Engelen vond men blijkbaar interessant genoeg daarvoor.

Als u naar Google Maps gaat en Engelen opzoekt kunt u op de volgende manier deze 3D weergave oproepen:

Klik op het plaatje voor de satelliet weergave links-onder in het scherm:

Klik dan op het wereldbolletje rechts-onder in het scherm:

Klik tenslotte op de 3D knop rechts-onder in het scherm om de weergave in 3D te kantelen:

Nu kunt u met de muis door de 3D weergave heen bewegen. In- en uitzoomen kan met het muiswieltje. De weergave draaien en kantelen kan door de Ctrl-toets en de linker-muis-knop vast te houden terwijl u met de muis beweegt.

Hieronder ziet u al een paar mooie voorbeelden.

Diezekade met pensionaat, St. Lambertuskerk en Engelenburcht (foto Google Maps)
Dieze met kasteeltje Meerwijk en fietsbrug (foto Google Maps)

Recensie boek ‘Engelen tussen bevrijding en vrijheid’

“In Brabant”, het populair-wetenschappelijk tijdschrift over Brabantse geschiedenis en erfgoed, schreef in het uitgave 1 van maart 2021 een boekbespreking over het boek Engelen tussen bevrijding en vrijheid door Wilton Desmense.

Onder de titel “In afwachting van vrijheid” wordt in het kort de inhoud van dit boek weergegeven. “De lezer wordt meegenomen in de speurtocht van de auteur naar wetenswaardigheden uit deze periode die tot in detail worden geschetst”. “Een mooie uitgave van een voorbeeldig en gedegen lokaal onderzoek” volgens de recensent dhr. Jac. Biemans.

Oudste filmfragment van Engelen ontdekt

Angrisa is voortdurend op zoek naar oud beeldmateriaal over Engelen. Bij een van de vele speurtochten daarnaar ontdekte ons lid Bertie Geerts dat in een propagandafilm over het Nederlandse leger uit 1917 met de titel Holland Neutraal. Leger- en Vlootfilm zo’n vijf minuten lang op lokatie in Engelen is gefilmd. Er zijn opnames te zien van een oefening van het Nederlandse leger waarbij men een pontonbrug aanlegt over de Dieze. Te zien zijn Meerwijk, de Diezekant, boerderij van De Haas en de inlaatsluis. Voorzover ons bekend is dit het oudste filmfragment van Engelen!
Van deze gebeurtenis waren ons wel al verschillende foto’s en prentbriefkaarten bekend.
Over de totstandkoming van de film is door Tom Sas een boekje geschreven met de titel “Holland Neutraal”. Bij het uitkomen daarvan is de verkorte versie van deze film in het Theater aan de Parade te Den Bosch vertoond.

De film is te zien op onze AudioVideo collectie pagina. Als u op het plaatje klikt en de film start, dan begint hij automatisch bij het fragment over Engelen.

Nieuwe pagina’s voor Beeldcollectie en Audio-Video Collectie

Onze website pagina’s waarin de gedigitaliseerde foto’s, documenten, audiofragmenten en filmpjes kunnen worden bekeken zijn vernieuwd. Onder het menu COLLECTIE kunt u deze openen en doorbladeren.

Als u een selectie heeft gemaakt in de Beeldcollectie en daar de lijstweergave opent staat nu bij elk item de knop Meld aanvulling waarmee u ons aanvullende informatie kunt sturen. U weet immers met z’n allen enorm veel van Engelen en het is mooi als al die kennis kan worden verzameld in ons archief.
Verder is er een aparte knop Wie weet meer??. Daaronder zitten foto’s waarvan wij op dit moment meer informatie proberen te vinden. Regelmatig zal deze lijst ook worden aangepast.

De Audio-Video pagina bevat een overzicht van alle items die iets met Engelen te maken hebben. Daarin staan ook video’s over Engelen die op Youtube gevonden zijn maar die niet van Angrisa zijn.

De pagina’s zijn vervangen met het oog op de mogelijkheid die we binnenkort aan onze leden zullen gaan aanbieden om in te loggen op de website. Eenmaal ingelogd zult u via deze pagina’s veel meer informatie kunnen inzien. Bovendien zal er dan ook een pagina te zien zijn met onze digitale Bidprentjes collectie en zullen alle tot nu toe verschenen Angrisa Nieuwsbrieven in PDF-vorm beschikbaar zijn voor de leden.

Hou uw mailbox in de gaten. Wij zullen de leden binnenkort nader informeren over hoe een en ander straks in zijn werk zal gaan.

Start digitale legpuzzels op de Angrisa website

Het blijft nog wel even winter en wij moeten nog wel even zoveel mogelijk thuis en binnen blijven, maar dat betekent niet dat wij bij Angrisa bij de pakken gaan neerzitten. Wij blijven gewoon met veel plezier historisch (beeld)materiaal van Engelen verzamelen.

Onze voorraad mooie beelden groeit enorm en wij willen het plezier daarvan natuurlijk delen met onze leden en alle anderen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Engelen.

Afgelopen feestdagen ontdekten wij een nieuwe manier om dat te doen.

Enkele leden van ons (bestuur) hebben al jaren de traditie om met kerst en oud en nieuw te puzzelen. Zij vinden het heel ontspannend om uren boven een flinke legpuzzel gebogen te luisteren naar de Top 2000 en het nieuwjaarsconcert.

En toen kruiste een digitale legpuzzel ons pad…

Het was nog even puzzelen, maar nu presenteren wij met trots onze eerste digitale puzzel van een van onze mooie foto’s. We beginnen bescheiden met één puzzel in twee moeilijkheidsgraden. Bij voldoende animo zullen we steeds meer foto’s omzetten in puzzels.

Bovendien zullen wij jullie in de toekomst ook andere breinkrakers voorleggen. Als wij er niet uitkomen wat, wie, waar en wanneer ook al weer was op een foto, doen wij een beroep op jullie geheugen.

De eerste digitale legpuzzel staat vanaf nu in de rechterbovenhoek van de homepage op onze website (kopje ‘Digitale legpuzzels‘). Met één klik daar kunt u er heel eenvoudig aan beginnen.

Pas op! Wij weten uit ervaring dat het misschien minder eenvoudig is om er mee te stoppen.

Boek Oorlogsvrijwilliger van Cees Somers nu ook via Angrisa te bestellen

Het onlangs verschenen boek ‘Oorlogsvrijwilliger Garde Jager Veteraan’, geschreven door Cees Somers over zijn vader Kees Somers (zie eerder bericht hierover) is nu op de Publicaties pagina via Angrisa te bestellen. De bestelprocedure is gelijk aan die welke wordt gehanteerd voor de eigen Angrisa uitgaven. Na bestelling zal de communicatie over de verdere afhandeling via Cees Somers lopen maar het boek kan eventueel wel worden afgehaald bij Angrisa (zolang de Coronamaatregelen nog van kracht zijn op afspraak).