De verbouwing van het pensionaat

Alweer enige tijd geleden mochten wij van Paul Kooijman een grote hoeveelheid foto’s en ander materiaal digitaliseren uit zijn archief van de verbouwing van het pensionaatsgebouw aan de Graaf van Solmsweg. Paul was samen met Paul Huddleton Slater zaliger de initiatiefnemer van deze grootschalige verbouwing waarbij van 1975 tot 1978 in de oude gebouwen een aantal wooneenheden en kamers werd gerealiseerd.

Voor de bewoners van Engelen was dit goed nieuws, nadat er al jarenlang gesteggel was geweest over een mogelijke nieuwe bestemming van het pand. Het kwam daarbij in 1973 zelfs tot openlijk protest toen er plannen bekend werden om in het gebouw een 50-tal gastarbeiders te gaan huisvesten.

Het pand verpauperde bovendien steeds meer doordat Jan en Alleman er (illegaal) allerlei zaken uit begon te slopen.

Wie de foto’s van de verbouwing ziet krijgt respect voor het enorme doorzettingsvermogen van de nieuwe eigenaren. Het leek voorwaar een schier onmogelijke klus die ook nog eens vrijwel zonder de inzet van professionele aannemers werd geklaard door de initiatiefnemers zelf in hun vrije tijd.

In 1979 werd de afsluiting van de verbouwing feestelijk gecombineerd met het 150-jarig bestaan van het gebouw, waarbij ook een reunie van oud-leerlingen en zusters van het pensionaat werd gehouden.

De foto’s van de verbouwing zijn te zien op de Fotopagina bij de collectie van Paul Kooijman. Dit is slechts een deel van het materiaal dat aanwezig is in het Angrisa archief. Wie interesse heeft kan de rest komen bekijken tijdens een van de inloopochtenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.