Wandeling tijdens Open Monumentendag 2021

Een wandeling door de oude kern van Engelen, zondag 12 september

Angrisa zal dit jaar tijdens de Open Monumentendag een rondwandling door de oude kern van Engelen verzorgen. U kunt zien waar bedrijfjes en winkels waren gelegen. De rondleidingen van ca. 45 minuten starten vanaf 10:00u op de pastorie van de RK kerk aan de Graaf van Solmsweg 75, alwaar u tijdens het wachten een kop koffie of thee kunt drinken, de diverse door Angrisa uitgegeven boeken kunt inzien en/of kopen of een praatje kunt maken met leden van Angrisa of andere deelnemers aan de rondwandeling.

De wandeling zal tot ca. 16:00u herhaald worden. Aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. Tijdens de wandeling vertellen leden van Angrisa over de geschiedenis van de diverse gebouwen. De beide kerken die ons dorp rijk is zullen we ook van binnen bekijken.

Engelen is tot op de dag van vandaag een dorp waar mensen graag wonen en werken. Er is in de afgelopen jaren wel veel veranderd. Tot midden jaren ‘50 kon Engelen zichzelf voorzien in de dagelijkse behoeften. Mede dankzij het klooster en het meisjespensionaat kon Engelen zich verheugen in een bloeiende middenstand. Zo waren er twee warme bakkers, een kruidenier, een slagerij, een kolenboer, een groentenzaak, een winkel waar bijna alles te verkrijgen was, een verf- en behangwinkel, een heuse doe-het-zelf- zaak, een smederij, een postkantoor, een dependance van de Boerenleenbank, een schoenmaker, een aannemersbedrijf, een garagebedrijf, een fietsenzaak, een melkboer, niet te vergeten verschillende café’s, verschillende boerenbedrijven, een eigen veldwachter, een eigen wijkverpleegkundige, een eigen gemeentehuis, burgemeester en wethouders. Al deze “bedrijvigheid” was in Engelen gehuisvest. Na de sluiting van het pensionaat in 1953 hebben veel winkels moeten sluiten.

De huizen en gebouwen staan er nog steeds en de meesten hebben een woonbestemming gekregen.

Deel deze pagina
alink.

Een gedachte over “Wandeling tijdens Open Monumentendag 2021

  1. ben in 1955 in engelen geboren op vadershof schoolstraat weet nog goed van veel van die dingen die er toen nog waren jammer dat bijna alles nu weg is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.