Originele tekeningen van De Terpers

Van Rianne Zijlmans ontvingen wij een verzameling originele tekeningen van haar en haar vader Fons Zijlmans die werden gebruikt voor de stencils van de Terperkrant D’n Terper (oplage: ‘nie te telle’) en andere folders van de Engelense/Bokhovense Carnavalsvereniging De Terpers. Een prachtige aanvulling op het Terpers-archief dat wij al hadden.

De verzameling originele Terpers tekeningen van Fons en Rianne Zijlmans

De Terpers werden op 1 september 1957 opgericht door voorzitter H. v.d. Griend, vice voorzitter G. v. Boekel sr, secretaris J. Bisseling, penningmeester N. Hagelaar en commissaris J. v.d. Oever als carnavalsvereniging voor Engelen en Bokhoven.

Beide plaatsen waren ontstaan op een terp, een heuvel of bult dus. Daar komt dan ook de naam De Terpers vandaan. Die verwijzing is ook b.v. te zien in de naam van ons dorpsblad De Tweeterp.

De bulten komen eveneens terug in de mascotte in de vorm van een kameel die in 1969 werd ingevoerd. Toen kwam ook de Bultenkletsavond met sketches in zwang.

Intocht in 1969 van Prins Peer I op een kameel, die de nieuwe mascotte vormde van De Terpers. Op de wagen twee dansmariekes van de Huppelepupkes.

De muziek werd steevast opgeluisterd door de vermaarde Terperland Kapel die in 1982 werd overgenomen door De Stereo Bulten.

De Stereo Bulten in 1982

In 2016 kwam er een einde aan de vereniging nadat al jaren de belangstelling voor de vereniging was afgenomen, onder andere door de steeds groter wordende aantrekkingskracht van ‘s-Hertogenbosch als uitgaans gebied.

Momenteel zijn alleen de ca. 2600 foto’s uit het Terpers archief gedigitaliseerd. Daarvan staat een beperkt aantal (met name de oudste) al op de fotopagina.

Nogmaals dank aan Rianne Zijlmans!

3 gedachten over “Originele tekeningen van De Terpers

  1. Wat een mooi document en wat goed dat inwoners van Engelen die mooie spullen/foto’s hebben en die willen delen met de Engelenaren, Angrisa weten te vinden om iedereen te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.