Krantenartikelen sorteren

Het archief van Angrisa bevat, naast de in de loop der jaren door Anneke Heimeriks en Ria van Luijk uitgeknipte en gedocumenteerde krantenartikelen nog honderden andere oude artikelen die door donateurs aan Angrisa werden geschonken. Al verschillende mensen deden pogingen daar enige orde in aan te brengen maar dat bleek vaak een huzarenklus. Bij deze door derden aangeleverde artikelen ontbreken vaak de bijbehorende gegevens zoals jaartal of krantennaam dus kan dat alleen uit de context worden gedistilleerd. Wilma van Linden deed een ultieme poging om de artikelen te sorteren op jaartal en het resultaat daarvan is op de foto’s te zien. 1971 is met stip het dikste mapje vanwege de annexatie van Engelen door Den Bosch die toen plaatsvond.

Wilma van Linden met een deel van de artikelen. Elk jaar kreeg zijn eigen mapje…

Er zijn daarnaast inmiddels ook al veel artikelen gedigitaliseerd. De volgende stap is dan ook om de gesorteerde artikelen daarmee te vergelijken. Soms kan een betere scan worden gemaakt omdat er in het digitale archief een kopie-van-kopie-van-kopie zat. Tevens moeten alle dubbelen eruit worden gefilterd. Tenslotte wordt alles wat dan overblijft ingescand en in het digitale archief geplaatst met de juiste beschrijving.

Ria van Luijk en Wilton Desmense speuren diverse kranten dagelijks na op alle nieuwe artikelen die nu nog uitkomen en een relatie met Engelen hebben. Tegenwoordig kunnen die ook meestal van Internet worden gedownload dus die zijn dan al in digitale vorm beschikbaar.

Voor de toekomst is het de bedoeling dat er ook nog een z.g. tekstherkenning op alle ingescande artikelen wordt gedaan, zodat deze kunnen worden doorzocht op woorden, zoals dat al eerder bij de ingescande Tweeterpen is gedaan. Dat is echter wederom een huzarenklus dus de realisering daarvan zal nog even op zich moeten wachten.

De krantenartikelen in het digitale archief kunnen vanwege het er op rustende auteursrecht niet worden gepubliceerd op onze website. Wel zal er voor Angrisa leden een mogelijkheid komen om in besloten kring dit digitale archief te raadplegen zodra ze zijn ingevoerd.

Deel deze pagina
alink.

Een gedachte over “Krantenartikelen sorteren

  1. Geweldige actie die door te weinig handjes niet zo grondig is aangepakt als nu. Hulde aan Ria van Luijk die jarenlang de knipsels heeft uitgeknipt, gesorteerd en ingeplakt als opvolger van Anneke Heimeriks die er jaren geleden mee begonnen is. Als er nog een tekstherkenning over heen gaat worden al deze artikelen die met zorg zijn bewaard echt toegankelijk. Zeker weten dat daar dan mooie pareltjes ontdekt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.