Brief van schout Pfannebecker uit 1823

Engelenaar Victor Thijssen heeft een bijzondere hobby: hij verzamelt pre-filatelistische stukken. Dat zijn brieven en briefkaarten uit de periode waarin er nog geen postzegels bestonden. Angrisa mocht zijn brieven die een relatie met Engelen hebben inscannen voor haar archief. Enkele bijzondere stukken vormden een briefwisseling tussen ene M. van Cranenburgh te Utrecht en schout Pfannebecker te Engelen. Pfannebecker werd namelijk in 1821 de eerste officiële burgemeester van Engelen dat toen een zelfstandige gemeente werd. Daarvoor had Engelen 10 jaar lang één gemeente gevormd met Vlijmen.

Daarnaast was Pfannebecker tot 1825 schout van Engelen, een ambtenaar belast met bestuurlijke en gerechtelijke taken en het handhaven van de openbare orde. Het onderwerp van de brief paste daar bij: M. van Cranenburgh kondigde zijn voornemen tot een tweede huwelijk aan en vraagt om een uittreksel uit het huwelijksregister van zijn huwelijk met zijn inmiddels overleden eerste vrouw.

Het antwoord van schout Pfannebecker aan de heer van Cranenburgh. Hij meldt dat het uittreksel helaas niet meer verkrijgbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.