Herdenking bevrijding ‘s-Hertogenbosch

Wanneer:
25 oktober 2019 @ 1:30 pm – 5:00 pm
2019-10-25T13:30:00+02:00
2019-10-25T17:00:00+02:00
Waar:
Engelenburcht
Achterstraat
Engelen
Kosten:
Gratis
Contact:
Stichting Engelens Belang
073-631 3257

Op 25 oktober 1944, nu 75 jaar geleden, werd de stad ‘s-Hertogenbosch bevrijd. Dat gold echter niet voor Bokhoven en Engelen. Op 27 oktober moet de bevolking van Engelen op bevel van de Duitse bezetter het dorp verlaten en evacueren vanwege het oorlogsgeweld. Veel inwoners, waaronder, de zusters van het klooster, trekken de polder tussen Engelen en Vlijmen in en hebben daar enkele dagen gebivakkeerd onder zware omstandigheden. Bij terugkeer naar Engelen op 29 oktober is de groep beschoten met granaten waarbij 18 mensen om het leven zijn gekomen. Ook vóór en na 25 oktober zijn er nog 4 inwoners omgekomen.

‘s-Hertogenbosch heeft alle reden om de bevrijding te vieren terwijl in dezelfde tijd de gedachten in Bokhoven en Engelen uitgaan naar hun slachtoffers en de verwoesting. Stichting Engelens Belang wil dat ook niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Op vrijdag 25 oktober is er om 13.30 uur een bijeenkomst in De Engelenburcht, Achterstraat te Engelen met de ontvangst van het bevrijdingsvuur, muziek van muziekvereniging MCE, zang van het Kadekoor en soliste Llio Evans uit Wales, een presentatie met veel beeldmateriaal door oorlogshistoricus Jaques Didden over de bevrijding van onze dorpen en terugblikken door Kees van den Oord en Frans Lucas. Ook wordt er een tentoonstelling ingericht door Heemkundekring Angrisa. De middag wordt om 17.00 uur afgesloten met een kranslegging bij het monument door wethouder Jan Hoskam en het noemen van de namen van de 22 oorlogsslachtoffers van Engelen en Bokhoven.

Ter gelegenheid van deze herdenking zal er een nieuw boek worden gepresenteerd met de titel ‘Engelen en Bokhoven bevrijd’. Het boek bevat een historisch overzicht met bijzondere portretten van slachtoffers en oorlogsherinneringen van Engelenaren en Bokhovenaren.

Wij willen u als familie of belangstellende uitnodigen hierbij aanwezig te zijn. Na afloop bent u van harte welkom voor een drankje. U kunt dan wat napraten en de tentoonstelling bekijken.

Wij stellen het zeer op prijs u te mogen ontvangen.
Om organisatorische redenen vragen wij u even te laten weten via e-mail (havdven@hetnet.nl) of telefoon (073-631 3257) of wij op uw aanwezigheid mogen rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.