Algemene ledenvergadering en lezing van Rob Gruben en Bertie Geerts over de productie van het boek “Meerwijk”

Vanuit de leden kwam het verzoek om de ledenvergadering niet in de avonduren te laten plaatsvinden omdat de meeste leden die naar de ledenvergadering  en de daarop volgende lezing willen komen ouder zijn. Voor hen is een dergelijke activiteit in de avonduren vaak  moeilijker in te plannen. Om ook de belangen van de werkende leden niet uit het oog te verliezen heeft het bestuur daarom besloten om de ledenvergadering dit jaar op een zondagmiddag te organiseren:

Algemene ledenvergadering zondagmiddag 26 mei in de Engelenbucht van 14.30 tot 15.15 uur.

Inloop vanaf 14.15 uur.

Na afloop van de ledenvergadering hebben we traditiegetrouw een lezing die ook voor niet-leden toegankelijk is. Voor leden is de lezing gratis. Niet- leden betalen €2,- voor de lezing inclusief een kopje koffie of thee.

Rob Gruben en Bertie Geerts verzorgen dit jaar de lezing. Hun verhaal staat in het teken van – de productie van – het boek “Meerwijk, buitenleven aan de Dieskant”.

De auteurs Rob Gruben en Bertie Geerts die de lezing zullen verzorgen

Het boek beschrijft het interessante verleden van buitenplaats Meerwijk. Na het midden van de 18e eeuw verrees aan de Dieskant, tegenover het dorp Engelen, de buitenplaats “Meerwijk”. Tot 1856 was deze buitenplaats in het bezit van de adellijke familie Thije Hannes. Later werd de adellijke buitenplaats gesloopt en vervangen door een landhuis en werden er utilitaire functies in ondergebracht, waaronder en scheepswerfje en orgelfabriek. In 1921 werd het gebouw omgevormd tot woonhuis. Maar het meest bekend is Kasteeltje Meerwijk in de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw als de meest exclusieve sexclub van ons land.

De liefde voor de Engelense geschiedenis zit Bertie Geerts en Rob Gruben in het bloed. Als 12-jarigen waren deze twee buurjongens al geïnteresseerd in de geschiedenis van Engelen. Zij klopten toen met hun vragen aan bij hun voormalige overbuurvrouw Anneke Heimeriks, een van de pioniers van Angrisa. Sindsdien is hun enthousiasme alleen maar gegroeid. De beide auteurs vormen een goed op elkaar ingespeeld team en hebben hun sporen in de lokale geschiedschrijving ruimschoots verdiend. Vele Engelenaren kennen de prachtige uitgave “Engelen grensdorp aan de Dieze” dat onder hun geïnspireerde leiding tot standkwam.

Wie de twee heren samen spreekt, begrijpt al snel het succes van hun samenwerking. Hun enthousiasme is aanstekelijk en ze weten ieder op hun eigen manier het vertrouwen van hun gesprekspartner te winnen. Hierdoor is het ze voor dit boek weer gelukt om bijzondere informatie “boven Dieswater” te halen. Bovendien zijn beide rasvertellers. Tijdens deze presentatie geven zij u een uniek kijkje in het proces dat leidde tot hun nieuwste boek. Dit boek is de vrucht van jarenlang intensief onderzoek. Juist daardoor konden veel bronnen worden geraadpleegd en kon de geschiedenis van deze buitenplaats aan de Dieze goed in beeld worden gebracht.

Het boek is inmiddels verschenen en is te bestellen via de Publicaties pagina van deze website.

4 gedachten over “Algemene ledenvergadering en lezing van Rob Gruben en Bertie Geerts over de productie van het boek “Meerwijk”

 1. L.S.
  Prima geregeld en een leuke lezing.
  Ik zal er zijn. Ik neem aan dat er nog een soort agenda komt van de ALV.
  Groet,
  John Branderhorst

 2. Ik zal niet aanwezig zijn bij de algemene ledenvergadering.
  Ik ben dan een weekje met vakantie.

  Ik wens u allen een fijne bijeenkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.