Maquette Slot Haverleij verhuist naar Jenaplan school

Bij de bouw van de verschillende kastelen in Haverleij vanaf 2005 zijn van elk kasteel ook maquettes gemaakt die indertijd op verschillende plaatsen te bezichtigen zijn geweest. Deze maquettes hebben daarna jarenlang opgeslagen gestaan in diverse depots.  Onlangs is een aktie gestart om deze maquettes uit deze depots weg te halen en verschillende ervan zijn inmiddels ook al bij de betreffende kastelen zelf terecht gekomen. Ook van het grote Slot Haverleij was er een opgeslagen in een depot van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en omdat elke maquette in dezelfde schaalgrootte is gemaakt is vanzelfsprekend die van het Slot in verhouding zeer groot: ca 2,5 meter in het vierkant!
Na enig overleg via Angrisa en de bestuursraad Engelen-Haverleij-Bokhoven heeft de Jenaplan school, die in het centrum van het Slot ligt, interesse getoond in deze maquette.  Er is in de loop der jaren wel enige schade aan de maquette ontstaan en het voorstel is dat de leerlingen van groep 8 in een projectje gaan meehelpen in de restauratie. Ook loopt een verzoek bij de afdeling Bouwkunde van de HTS in Den Bosch of er maquettebouwers zijn die een handje willen helpen. Als de restauratie is gelukt zal de maquette te zijner tijd op een mooie plaats worden opgesteld.

Dinsdag 8 januari vond het transport plaats dat toch wel enige voeten in aarde had vanwege de omvang en het gewicht van de maquette. Met hulp van alle betrokken partijen is het schaalmodel uiteindelijk in de school aangekomen. De foto’s hieronder geven daarvan een goede indruk.

Van niet alle modellen is bekend waar die zijn gebleven. Dankzij een tip van Marc Rijs is de verblijfplaats van de maquette van Beeckendael achterhaald. Er wordt nu nog gezocht naar de verblijfplaats van de maquettes van de kastelen Dalienwaard en Zwaenenstede. Heeft iemand informatie daarover, laat het dan even weten via info@angrisa.nl.

Een gedachte over “Maquette Slot Haverleij verhuist naar Jenaplan school

  1. Hardstikke leuk bericht! Ik heb BPD in Eindhoven nog een mail gestuurd om alert te zijn als er info langs komt omtrent de verdwenen exemplaren. We houden contact.
    John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.